Typ av innehåll

Skärmavbild 2023-11-07 kl. 12.45.09

Mikael Östberg – Med öga för detaljer och sinne för problemlösning

2023-11-07

by Louise Wahlström

Mikael Östberg är plattformsingenjör hos Aurora. Tillsammans med sina kollegor bygger han plattformen som utvecklarna använder när de bygger produkten teleQ. Som person har han alltid tyckt om att hjälpa andra – vilket passar väldigt väl i hans yrkesroll.

Hos Aurora Innovation arbetar fyra plattformsingenjörer, eller DevOps som de också något motvilligt kallas. Gruppen står mittemellan utvecklingsorganisationen och driften och ser till att företaget kan släppa olika features snabbt, samtidigt som man ser till plattformen går att lita på. Mikael Östberg jobbar framför allt med användarvänligheten för utvecklare.

– Jag försöker göra så att utvecklarna har så få vägbulor som möjligt på vägen fram till att släppa nya grejer. Och vi ser till att allting kör stabilt och tryggt så att vårdgivarna kan lita på systemet, säger Mikael Östberg.

Vägen till att bli plattformsingenjör och utvecklare var inte helt spikrak. Men tekniken har alltid funnits där för Mikael – från hemdatorn och spel under barndomen, till att senare vilja förstå hur tekniken fungerar, till att bygga hemsidor. En lärare sade även till Mikael att han borde läsa nåt tekniskt eftersom han redan gjorde så mycket inom ämnet.

– Men jag skulle egentligen bli yrkesofficer eller brandman eller något sådant. Jag har alltid tyckt om att hjälpa andra och Försvaret tyckte jag var en intressant organisation. Men sedan när jag var hemma på permission var det en kompis som bad mig följa med till en skola och kolla på några kurser. Så jag skickade in en ansökan och kom in på KTH i Stockholm.

Mikael har arbetat på Aurora Innovation sedan mars i år. Han har tidigare jobbat som konsult för de stora telekomoperatörerna, inom finans, samt varit utvecklare.

– Jag har lite av båda delarna, jag har både varit utvecklare och driftat grejer. Jag tycker att det är fantastiskt, för då har jag dels fått utforska ny teknik men också fått möjligheten att hjälpa mina kollegor först och främst. Jag har jobbat mot slutkund tidigare och det har sin charm, men jag känner att det är roligare att hjälpa kollegor att göra det bästa jobb de kan. Det är roligt att bygga saker för dem som använder det, säger Mikael.

 

Hur kom det sig att du sökte dig till Aurora?

– Det är tre olika delar, för det första: jag har cykelavstånd till jobbet. Det är guld värt. Jag lämnar ungar med cykel och så cyklar jag till jobbet. Sedan är det väldigt viktigt för mig – och det insåg jag på en tidigare arbetsplats – att det jag gör i slutändan skapar en produkt eller någonting som förbättrar världen för någon.

Mikael märkte detta stegvis. I början var det inte ett problem men över tid märkte han att han behöver göra något som känns värdefullt.

– Och där kom Aurora väldigt väl in i bilden. Vi har ett bra mål som gör att jag kan prata väldigt gott om det jag gör om dagarna. Sedan ska jag ärligt säga att det var väldigt, väldigt trevliga kollegor här. Det var det som drog mig igenom hela intervjuprocessen, jag var väldigt imponerad av hur trevliga och duktiga kollegor jag fick prata med.

 

Att lösa problem och experimentera

Det roligaste med jobbet som plattformsingenjör är enligt Mikael att kunna prova saker, att experimentera.

– Att faktiskt kunna ge lite tid till att prova ut nya lösningar, att se om de löser problemet på riktigt eller om de introducerar nya problem? Och att sedan sy ihop allt detta så att det blir en enkel plattform att jobba med för utvecklarna, det är det bästa tycker jag.

Det svåraste med jobbet däremot, det kan vara att lämna sina egna preferenser åt sidan.

– Jag kan ha en preferens att det här är det bästa sättet att jobba på, men det kanske inte alla andra tycker. Jag måste förankra det, testa det, be utvecklarna att prova det jag bygger och försöka se om det landar väl.

Risken är annars enligt Mikael att man sitter i ett elfenbenstorn och utvecklar en komplett plattform som utvecklarna varken bett om eller behöver.

– Därför är det är så viktigt att vara lyhörd för utvecklarna. Och det är viktigt för mig att referera till mina utvecklare som mina kunder, jag bygger ju åt dem.

 

Trender vs. krav

Auroras syfte är enligt Mikael att bespara tid för kunderna – och att göra det på ett så pålitligt och tillförlitligt sätt som möjligt, samtidigt som man behöver konkurrera med lösningar och erbjuda nya features.

– De ligger i varsin vågskål, antingen fokuserar jag på det ena och får en ganska instabil plattform eller så kan vi ha en extremt stabil plattform som aldrig får några nya features. Jag jobbar egentligen direkt med att försöka få båda de här vågskålarna att vara ganska höga för kunderna.

Vad gäller framtid och och trender säger Mikael att branschen i sin helhet är på väg mot molnet.

– Samtidigt har vården väldigt stora krav på att vår information inte får lämna Sveriges gränser. Vi kan inte använda vilken leverantör som helst, och det är något som vi måste ta i beaktning när vi bygger en plattform. Så för oss finns det inte riktigt samma möjlighet att följa trender blint utan vi behöver göra piloter, utvärdera och förankra. En del trender är däremot positiva trender – vi måste hänga med och se om de funkar med vår lösning eller inte.

Om du är intresserad av att arbeta på Aurora, besök vår sida Work with us ​​för att söka jobb, eller kom och träffa oss på Utnarm så kan vi prata!

Läs fler karriärhistorier:

Problemlösare med 20 års utveckling i bagaget

 

 

Har du en fråga?

Om du har en allmän fråga, använd formuläret till höger. Om din fråga är relaterad till försäljning, partners eller support, använd detta formulär