Typ av innehåll

pontus

Problemlösare med 20 års utveckling i bagaget

2023-10-30

by Louise Wahlström

Pontus Pihlgren är mjukvaruutvvecklare i Auroras team Helium. Med 20 års erfarenhet är han glad över att jobba för ett företag som bidrar till samhällsnytta – och som dessutom är i ständig utveckling.

– Det känns väldigt bra att jobba på en plats som tillför någonting till samhället, det är tydligt att vi gör någonting bra, säger Pontus Pihlgren.

Han har jobbat på Aurora Innovation sedan januari 2023, men varit utvecklare i nästan 20 år. Pontus växte upp med datorer, var en “traditionell datorintresserad ungdom” och gick vidare till studier i datavetenskap i Uppsala.

– Det var som hand i handske för mig. Jag kände att jag hamnat bland likasinnade och trivdes bra med det, säger Pontus.

 

Vilka egenskaper tycker du man ska ha för att bli en bra utvecklare?

– Ödmjukhet tycker jag är den överlägset bästa egenskapen. Jag har haft chansen att jobba med riktigt duktiga människor och de har haft tålamodet med mina frågor samt ödmjukheten att inse att de inte alltid vet bäst. Det försöker jag också ha.

Han tillägger att även tålamod och viss envishet kan gynna en utvecklare på vägen.

– Vi jobbar med komplicerade system och komplicerade samband – det kan vara lockande att ta genvägar. Men det lönar sig oftast att vara noggrann och försäkra sig om att det man gör är den bästa lösningen.

Efter studierna arbetade Pontus med programmering av datamodeller och statistiska beräkningar för farmaceutisk forskning. Sedan började han jobba med datalagring i mobiltelefoner och gick vidare till utveckling av dokumenthanteringssystem innan han kom till Aurora.

– Här fanns saker som jag hade jobbat med förut men också en möjlighet att prova nytt som jag saknat tidigare. Och den möjligheten har verkligen införlivats.

Vid starten i januari kastades Pontus direkt in i nytt arbete, vilket kändes nervöst men jätteroligt.

– Det har varit en jättebra utmaning för mig att ta mig an nya grejer – och jag har haft utrymme att göra det. Jag upplever Aurora som en miljö i ständig förändring, ständig utveckling och det gäller att hänga med.

 

Till största delen ett teamarbete

En vanlig dag på jobbet för Pontus börjar med morgonmöte med teamet. En stor del av jobbet är teamwork, på ett eller annat sätt. Helium har flera ansvarsområden vilket gör att ingen kan allt – och man hjälps åt när nya frågor dyker upp.

– Det jag uppskattar mest med Auroras utvecklingsgrupp är att det är högt i tak, jag kan störa nästan vem som helst, närsomhelst och med mer eller mindre dumma frågor och få hjälp. Jag tror det är en styrka vi har, att man hjälps åt. Jag uppskattar även att jobba med parprogrammering, där vi hjälps åt att lösa problem, titta på buggar eller nya funktioner. Problemlösning sammanfattar ju egentligen det vi gör, säger Pontus.

Just problemlösningen kan handla om nya eller gamla funktioner, problem som kunder har rapporterat, eller som teamet hittat själva. Ett av teamets arbetssätt är  kodgranskning, vilket ger Pontus en möjlighet att se hur andra har löst en uppgift och ge feedback på det.

 

Med AI mot framtiden – men hur?

Hur framtiden ser ut för branschen är svår att sia om, men det oundvikliga på allas läppar är givetvis AI.

– Jag ser konturerna av ett sätt att jobba med artificiell intelligens och jag tror att jag väntar in nån sorts brytpunkt där det tillför tillräckligt mycket för att göra nytta.

Pontus menar att en del av utmaningen kan ligga i att veta när man ska använda AI och när man inte ska använda det. I vilka faser av utvecklingen är det meningsfullt, var tillför det någonting?

– AI har redan har hjälpt mig vid vissa typer av felsökning, och där kan jag tänka mig att jag kommer att dra nytta av det först – medan jag är mer försiktig vad det gäller nyutveckling. Men helt klart kommer man behöva ta till sig det, annars kommer man att hamna på efterkälken. Det kommer att vara en utmaning för många.

Oavsett framtidsscenario så är kunden och själva produkten i fokus för Pontus.

– Det är viktigt för mig att slutanvändaren ska ha nytta av det vi gör. Jag vill att de ska ha en bra användarupplevelse från början till slut – för jag tror att det är det som gör att de vill komma tillbaka och fortsätta använda vår produkt.

Om du är intresserad av att arbeta på Aurora, besök vår sida Work with us ​​för att söka jobb, eller kom och träffa oss på Utnarm så kan vi prata!  

Vill du läsa mer?  

Tech Meets Health: Srimalee Sonnadara’s Journey as a Test Automation Engineer at Aurora Innovation

Har du en fråga?

Om du har en allmän fråga, använd formuläret till höger. Om din fråga är relaterad till försäljning, partners eller support, använd detta formulär