Typ av innehåll

||

Inspiration och samverkan för kvinnor inom IT

2020-12-11

by Louise Wahlström

Under en eftermiddag och kväll samlades, vad som kändes som, större delar av Sveriges IT-kvinnor runt om i landet under initiativet #addher. En av fem inom IT världen är kvinnor och addher är ett konkret initiativ för att få till en positiv förändring. Eventet var live på Fotografiska i Stockholm och på 14 andra orter höll man Meet-ups med livesändning och interaktioner för alla. Flera av Aurora Innovations kvinnor anslöt till Meet-up i Uppsala.

Kvinnor inom IT

Av alla som deltog hade ca 1/3 av de 900 personer som deltog på eventet arbetat i mer än 15 år inom branschen. Det är en ganska gedigen kunskapsbank av ambitiösa kvinnor som vill dela med sig av sina erfarenheter. Ändå så är det en stor efterfrågan på just kvinnor till denna bransch och en av anledningarna till #addher initiativet. Efter en del diskussion och många förslag enades vi om följande:

  • Kvinnliga mentorer -mentorprogram redan från studietiden.
  • Lyft upp kvinnliga förebilder, lärare.
  • Köp in programmeringslego till förskoleklassen.
  • Företag måste ut i skolor och prata informera om vad man egentligen gör.

Vad gör Aurora Innovation?

I dagsläget är ca 50% av ledningen kvinnor och vår CEO Katarina Svensson arbetar aktivt med just denna fråga. För att öka inflödet av kvinnliga medarbetare arbetar vi tätt med bland annat Universitetet i Uppsala och Nackademin. Vi tar ofta in kvinnliga Examensarbetare. Just nu är Linnea Dahl hos oss och gör sitt examensarbete inom Front end och Cross over mellan telefoni och webb. Linnea studerar Civilingenjör med inriktning på IT och har speciellt intresserat sig för Front end och UX-design. Hon tror att det är viktigt att programmering kommer in den obligatoriska skolundervisningen. Hon ser också en stor potential i att kvinnliga förebilder inom IT lyfts fram.

”Jag gillar kreativiteten med programmering och tror att om det blev obligatoriskt i grundskolan skulle fler tjejer satsa på IT.”

– Linnea Dahl, Blivande Civilingenjör inom IT

Har du en fråga?

Om du har en allmän fråga, använd formuläret till höger. Om din fråga är relaterad till försäljning, partners eller support, använd detta formulär