Typ av innehåll

Carl Leijonhufvud

Aurora Innovations grundare, Carl Leijonhufvud, fyller 80 år

2022-08-23

by Lisa Öhberg

Idag har vi på Aurora Innovation all anledning att fira – vår grundare, Carl Leijonhufvud, fyller 80 år. Carl föddes i Bjurholm i Ångermanland och växte upp med en far som var jägmästare och förvaltare, och mycket av hans tid tillbringades ute i skogen. Fadern var mycket innovativ till sin natur – han kom bland annat på skidstället som fästs på biltaket då behovet av att få med sig skidorna ut till skogsarbetet uppstod. Kanske ärvde Carl denna kreativa ådra då han hela sitt liv ägnat sig åt att hitta smarta lösningar på problem.

När Carl som liten grabb brukade gå ärenden åt patienter som väntade på sin tid hos läkaren förundrades han över hur lång tid de fick sitta där och vänta snällt. Han fortsatte att fundera över ”köproblematik” och väntetider till vården även i vuxen ålder. Det dröjde dock en tid innan han gick från att arbeta som advokat och bankjurist till att helt ägna sig åt entreprenörskap, innovationer och företagsbyggande.

I Göteborg på 70-talet började Carl på allvar att skissa på hur det skulle kunna gå till att lösa problemet med väntetider för patienter som söker vård. Hans lägesanalys bekräftades, och utöver de fulla väntrummen identifierades senare ett annat stort problem, nämligen de långa väntetiderna för att komma fram per telefon till vårdcentraler och sjukhusmottagningar. Då föddes tillsammans med Lennart Nordstrand idén med tidsangiven återuppringning, som är grunden till vår kommuniktationsplattform Aurora teleQ.

Ett antal år förflöt och 2005 övertog Aurora Innovation, ett dotterbolag till Aurora Invest, produktutvecklingen av teleQ. Båda företagen har sitt säte i Uppsala. Idag är vi drygt 90 anställda och har en omsättning på cirka 150 miljoner. Våra anställda arbetar inom produktutveckling, sälj, marknad och kundservice på våra kontor i Sverige, Finland, Nederländerna och Spanien. Vi har cirka 6 000 molnbaserade installationer hos våra kunder runt om i Europa och arbetar aktivt med att bredda vår marknad.

– Jag är så stolt över att vi har hjälpt organisationer och verksamheter att öka sin tillgänglighet i över 15 år, säger Carl. Jag har alltid varit engagerad i att hjälpa både vården och patienterna till en bättre vardag, och jag känner att vi bidrar till stor samhällsnytta genom att föra patienter och vård närmare varandra. Även om jag lämnade styrelsen i våras kommer jag att aktivt fortsätta följa Aurora Innovation och alla medarbetare med spänning, säger Carl.

Vi på Aurora Innovation önskar Carl Leijonhufvud en fantastisk födelsedag och hoppas på många fler år av samarbete och nya idéer. Sluta aldrig innovera!

Foto: Lars Wasell

Har du en fråga?

Om du har en allmän fråga, använd formuläret till höger. Om din fråga är relaterad till försäljning, partners eller support, använd detta formulär