Kungsbacka kommun: Nu kan vi vara mer närvarande med våra patienter
2025-04-16
by Pia
En telefon som alltid ringer i fickan. Det är en ohållbar situation för sjuksköterskor runt om i Sverige. Kungsbacka kommun fick till slut nog, och valde att implementera telefonsystem Aurora teleQ för fler enheter i kommunen, vilket sänkte stressnivåerna och höjde vårdkvalitén för sina patienter.
Under 15 år har Kungsbacka kommun arbetat med Aurora teleQ. Det är en stor kommun som innefattar ordinärt boende, vård och omsorgsboenden, LSS-boenden och psykiatrisk vård. Under de senaste åren har telefonsystemet varit en viktig pusselbit för alla inkommande samtal under jourtid.
”Vi hade inte klarat av att hantera alla samtal som kommer under jourtiden utan Aurora teleQ. Det hade varit ohållbart då vi får cirka 100 – 120 samtal under kvällen”, berättar Edina Kovacevic, enhetschef för legitimerad personal i Distrikt Söder i Kungsbacka kommun.
Under jourtiden på kvällar och helger kan två sjuksköterskor ta emot alla samtal i Aurora teleQ, vilket har frigjort tid för resterande sjuksköterskor som kan sköta sina arbetsuppgifter i lugn och ro.
De använder en prioriteringsordning i Aurora teleQ för att hantera ärenden som kommer in. Detta möjliggör att de kan säkerställa att de mest kritiska ärendena hanteras först och att resurserna används på bästa sätt för att möta patienternas behov.
”Det underlättar för oss och arbetet blir väldigt strukturerat”, menar Karin Benettsson, sjuksköterska i Kungsbacka kommun.
Men Aurora teleQ innefattade inte de samtal som kom in dagtid och vardagar i kommunen förrän år 2024.
”Det var ohållbart och oetiskt”
Innan Aurora teleQ utnyttjades till fler enheter i Kungsbacka kommun önskade sig sjuksköterskorna ett smidigare arbete för hanteringen av samtal under arbetsdagen. Telefonerna ringde ofta. Oavsett vilket arbete de utförde behövde de vara nåbara. Telefonen ringde samtidigt som de exempelvis gav vård till andra patienter, eller när de var hos patienter i vård i livets slut.
”Det var oetiskt och oacceptabelt. Att vara närvarande när man möter en patient är väldigt viktigt. Det är svårt att ha ett bra bemötande och ge god vård när telefonen ringer i fickan”, menar Karin.
Dessutom fanns risken att patienter de mötte inte bad om den vård de behövde när de såg att sjuksköterskorna behövde dela sin uppmärksamhet mellan dem och telefonen.
”Patienten känner sig i vägen när telefonen ringer. Särskilt den äldre generationen vill inte vara till besvär. Risken är stor att de väljer att inte berätta om sina besvär när de ser att vi är stressade”, berättar Karin.
Lösningen: ett telefonsystem för flera enheter
Förvaltningen i Kungsbacka kommun har som mål att arbeta digitalt först. För att höja vårdkvalitén, patientsäkerheten och minska stressnivåerna på arbetsplatsen satsade kommunen år 2024 på att implementera Aurora TeleQ för de enheter som behövde stödet.
Idag får sjuksköterskorna som arbetar i Aurora teleQ under dagtid ta emot samtalen, och om de inte kan hjälpa patienten direkt kopplar de vidare samtalet. Det innebär att sjuksköterskorna på golvet får betydligt färre samtal.
”Det blir som ett filter och det har underlättat arbetet betydligt för alla sjuksköterskor. Förr visste jag inte hur många samtal jag hade missat som väntade på att jag skulle ringa upp”, säger Karin.
Nu får dessutom de som ringer hjälp betydligt fortare och mer systematiskt. En vårdtagare som behöver få råd och beslut från en sjuksköterska innan de kan ge en viss medicin till en boende, behöver inte längre vänta på återkoppling från en sjuksköterska, utan kan få svar direkt.
”Det underlättar för hela arbetsgruppen. Det är en otrolig skillnad nu, det minskar frustrationen för alla”, säger Maria Öresjö, metodutvecklare för hemsjukvården, vård och omsorg i Kungsbacka kommun.
Mer tid till patienter
Andra funktioner som uppskattas av personalen är videofunktionen i Aurora teleQ.
”Vi kan ge snabb vård och göra bedömningar då vi under pågående samtal kan gå direkt över till videosamtal. Ingenting lagras så det är helt säkert. Istället för att åka ut till patienter kan vi hjälpa dem direkt”, berättar Maria.
Kungsbacka kommun är stor, och det kan ta upp till 40 minuter att komma till en patient. När de kan undvika att åka ut sparar de in 80 minuters restid som istället kan gå till andra patienter.
De positiva effekterna av Aurora teleQ under dagtid blev ännu tydligare under första sommaren med systemet. Även under en tid då det är många sommarvikarier kunde de ge en stabil rådgivning till både personal och patienter.
”Våra sommarvikarier kunde snabbt få svar på sina frågor, då erfarna sjuksköterskor alltid satt i telefon i Aurora teleQ och det fick vården att fungera smidigt under sommaren”, avslutar Maria.
Vill du veta mer om hur Aurora teleQ kan stötta kommuner runt om i Sverige? Missa inte vårt webinar med Värnamo Kommun, där de delar med sig av sina erfarenheter kring hur de sänkte stressnivåerna bland sina medarbetare och förbättrade sin service. Anmäl dig här!
Har du en fråga?
Om du har en allmän fråga, använd formuläret till höger. Om din fråga är relaterad till försäljning, partners eller support, använd detta formulär