Digitala videomöten möjliggör 100% tillgänglighet
Capio Årsta
När Coronaviruset kom till Sverige var primärvården tvungna att på kort tid sadla om från fysiska till digitala möten. För att kunna möta patienters och vårdpersonalens behov valde verksamhetsansvarig Susanna Norelius på Capio Årsta i Stockholm att addera video i deras redan befintliga system för patientkontakt – Aurora teleQ.
Utmaning
Capio vårdcentraler har under de senaste åren genomgått en digifysisk transformation, med mottot ”digitalt när det går och fysiskt när det behövs”. När Coronaviruset kom till Sverige beslutades det att i största möjliga mån inte genomföra några fysiska möten på Capio vårdcentral i Årsta. Verksamhetschefen Susanne Norelius stod i valet av att implementera ett helt nytt digitalt system eller att lägga till video i det redan befintliga system för patientkontakt.
Lösning
För att snabbt komma på fötter och kunna möta patienterna där de är blev lösningen att lägga till video i Aurora teleQ, det redan befintliga patientkontaktsystemet. Susanne har själv jobbat i Aurora teleQ och menar att det är ett enkelt och användarvänligt system där man med bara några få knapptryck har bokat och genomfört ett videomöte. Efter en introduktion från Aurora och med färdiga manualer tills sin hjälp utbildade Susanne, tillsammans med sjuksköterskorna resten av medarbetarna. Visst fanns det ett visst motstånd i början till att arbeta helt digitalt, men efter att ha sett systemet och testat det arbetar nu även läkare och psykologer obehindrat i Aurora teleQ.
Psykolog och samordnare Eira Ranung var en av de som inte arbetat i Aurora teleQ innan Corona.
”Aurora teleQ är ett intuitivt och användarvänligt system vilket gör att det går fort att komma igång med video ”
EIRA RANUNG
PSYKOLOG, CAPIO VÅRDCENTRAL ÅRSTA
Resultat
Idag har Eira och hennes kollegor helt ställt om sin mottagning och ca 90% av hennes patientmöten sker via videosamtal i Aurora teleQ. Eira ser ett fortsatt behov även efter pandemin och tror att ca 40% av hennes möten kommer fortsatt ske digitalt. Samtalen blir effektivare och patienterna kan fortsätta sin behandling trots att de är sjuka eller på resande fot. Det kan ha stor betydelse för patienten då kontinuitet kan vara av stor vikt.
Verksamhetsansvarig Susanne Norelius anser att video är ett bra komplement i kontakt med patient för stora delar av verksamheten.
”Vi har haft utmaningar med uteblivna besök måndag förmiddag och fredag eftermiddag. Sedan vi började med videomöten har vi 100% täckning, berättar Susanne Norelius” .
Har du en fråga?
Om du har en allmän fråga, använd formuläret till höger. Om din fråga är relaterad till försäljning, partners eller support, använd detta formulär